filmposter Djam

DJAM

Regie:
Vanaf: 19-04-2018 in het theater

Een muzikale, excentrieke road-movie over een levenslustig, grootmoedig en onbevreesd meisje, de Griekse economische malaise en Rebetiko-muziek!

Meer informatie »

Vengo

VENGO

Regie:
Vanaf: 07-12-2000 in het theater

Vengo is een wervelende hommage aan de flamenco in Andalusië, die de kijker in zijn ziel raakt. Caco kan de dood van zijn dochter niet verwerken. Gekweld door verdriet stort hij zich dagelijks in verhitte feesten waar zangeressen hun hart uitschreeuwen. Zijn familie is bovendien in een vendetta verwikkeld met de Moorse Caravaca familie. Zal Caco in zijn dronken extase het noodlot kunnen ontlopen? De muziek in deze flamencofilm wordt ten gehore gebracht door beroemde muzikanten. In het begin van de f lm vindt een schitterende muzikale dialoog plaats tussen de weelderige gitaar van de grote Tomatito en de extatische stem van de Egyptische Ahmad Al Tuni. Legendarische zangeressen als La Caita en La Paquera die zelden voor optredens hun zigeunergronden verlaten, zijn indrukwekkend in de film te zien.

Meer informatie »

LATCHO DROM

Regie:
Vanaf: 03-12-2009 in het theater

Prix Un Certain Regard Cannes 1993
Grand Prix Special Montreal 1997

Latcho Drom is een film zonder cast of dialoog. In muziek en dans vertelt Tony Gatlif (Algerije, 1948) het verhaal van zigeuners en hoe zij zich hebben verspreid vanuit India over het vasteland van Europa. Tegen de decors van soms adembenemende landschappen in achtereenvolgens India, Egypte, Turkije, Roemenië, Hongarije, Frankrijk en Spanje toont Latcho Drom (Safe Journey) hun marginale en vaak loodzware bestaan: want waar zigeuners ook neerstrijken, ze worden met minachting en haat onthaald door de bevolking. Soms zijn ze zo arm dat ze de winter hoog tussen de takken van de bomen door moeten brengen. Maar hoe treurig en uitzichtloos hun bestaan zich ook voordoet, wat hen over de hele breedtegraad van de wereld bindt is hun muziek: zwaar, melancholisch, maar altijd intens, uitbundig en opzwepend.

In de lange traditie waarin zigeunermuziek dwars over de grenzen van het continent heen van generatie op generatie is doorgegeven, is die muziek inmiddels even diep geworteld in de traditie van klank en ritme van het huidige land van vestiging. De boodschap van wat zij door alle tijden heen zingen is echter dezelfde. Latcho Drom is een tegelijkertijd kleurrijke als ook treurige kaleidoscopische muzikale optekening van de geschiedenis van een bijzondere cultuur. Die geschiedenis is nooit geboekstaafd. Een hard en meedogenloos opgejaagd en nomadisch bestaan heeft daar aan bijgedragen.

Het is de kracht en de verdienste van Tony Gatlif (Algiers 1948) met visueel verbluffende en muzikaal meeslepende films als Gadjo Dilo (1998), Exils (2004), Vengo (2000) en Transylvania (2007), dat die historie van een weerbarstig en bovenal authentiek volk niet voorgoed in de voetnoten van de geschiedenis verdwijnt.

Meer informatie »

Transylvania

TRANSYLVANIA

Regie:
Vanaf: 15-03-2007 in het theater

Zingarina is zwanger van haar grote liefde, een Roemeense muzikant. Hij is plotseling uit Frankrijk vertrokken en zij besluit hem achterna te reizen samen met haar vriendin Marie. Aangekomen in Transsylvanië, hartje Roemenië, geven ze zich over aan het betoverende land en de meeslepende muziek. Als Zingarina haar vriend eindelijk heeft gevonden, blijkt hij echter niets meer van haar te willen weten. Gek van verdriet verlaat ze Marie en zwerft ze eenzaam en zwanger door de vreemde, winterse contreien. Tot ze de avonturier Tchangalo ontmoet, een man die haar gelijke is en van wie ze misschien kan houden.

Transylvania is een intens liefdesverhaal in een fascinerend landschap.

Meer informatie »

SWING

Regie:
Vanaf: 09-01-2003 in het theater

Max is op vakantie bij zijn oma in de Elzas. In een café raakt hij gefascineerd door het gitaarspel van zigeuner Miraldo en hij wil graag ook zo leren spelen. In ruil voor het schrijven van brieven naar uitkeringsinstanties krijgt hij gitaarles van Miraldo in zijn caravan. Op het zigeunerkamp sluit hij vriendschap met Swing, een jongensachtig meisje dat hem de natuur laat zien en hem meeneemt naar uitbundige muziekavondjes. In Swing draait alles om de zigeunerjazz, de swingende muziek in de traditie van de legendarische Django Reinhardt. Muzikaal middelpunt van de film is gitaarvirtuoos Tchavolo Schmitt, rond wiens caravan in Straatsburg de film gesitueerd is.

Meer informatie »

exils

EXILS

Regie:
Vanaf: 18-08-2005 in het theater

Naïma en haar vriend Zano besluiten impulsief om van Parijs naar Algerije te reizen via dezelfde route die hun ouders in de jaren ’60 namen maar toen in omgekeerde richting. Ze zijn op zoek naar zichzelf en naar een diepere kennis over hun verleden. Onderweg in Andalusië en Marokko ontmoeten ze zigeuners en jonge migranten, en beleven ze zwoele avonturen. Hun zwerftocht naar het zuiden is ook en vooral een muzikale reis die eindigt met een zinderende finale waarin ze de genezende kracht van een extatisch muziekritueel ondergaan.

Meer informatie »

GERONIMO & INDIGNADOS

Regie:
Vanaf: 21-05-2015 in het theater

Levendige, muzikale speelfilm – Gatlif’s achttiende alweer – waarin de jonge jeugdwerkster Geronimo de gespannen sfeer tussen groepen jongeren tot bedaren probeert te brengen in het broeierige zuiden van Frankrijk.
Een moderne versie van Westside Story en Romeo en Juliet en een kleurrijke cocktail van hip-hop, flamenco en ‘gypsy’-muziek.

Meer informatie »

LIBERTÉ

Regie:
Vanaf: 09-09-2010 in het theater

Gatlif: Voor mij is het belangrijk dat iedereen die geen weet heeft van de massale deportaties van de zigeuners in Europa tijdens de Tweede Wereldoorlog, zich hiervan bewust wordt.

Meer informatie »

0

Begin met typen en druk op enter om te zoeken