Hoe was het mogelijk dat slechts één persoon de wereld zo dramatisch veranderde? Gebruikmakend van archiefbeelden en indrukwekkende massascenes en met aandacht voor het privé-leven van Lech Walesa, de Poolse vakbondsleider, weet Wajda de metamorfose van een simpele arbeider tot een charismatisch leider in een boeiende film te vatten.

Een aangrijpende biopic over het leven van Lech Walesa – van dokwerker tot nationale verzetsheld en president van Polen. De 88-jarige Poolse veteraan-filmer Andrzej Wajda kreeg er een staande ovatie voor op het 70ste Filmfestival van Venetië en mocht er de Persol (oeuvre-)prijs in ontvangst nemen. Hij is dan ook een van de meest indringende chroniqueurs van het naoorlogse Polen.
WALESA, MAN OF HOPE is mogelijk zijn laatste film. Het is een klassieke maar levendig geacteerde biografie van de elektricien en vakbondsleider Lech Walesa, die bekend werd als de aanvoerder van de Solidarnosc-beweging op de Lenin-werf in Gdansk en daar eerst een stille en nadien behoorlijk luidruchtige revolutie tegen het communistische regime ontketende. Voor zijn inzet voor de Poolse arbeiders kreeg hij in 1983 de Nobelprijs voor de vrede en van 1990 tot 1995 was hij de eerste democratisch verkozen president van Polen.

Wajda structureert de film rond een interview dat Walesa gaf aan de beruchte Italiaanse journaliste Oriana Fallaci. Archiefbeelden van stakingen, voedseltekorten, protesten en Walesa’s bezoek aan Paus Johannes Paulus II illustreren de grote gebeurtenissen uit die tijd, maar Wajda werpt tevens een intieme blik op wat er gaande was achter de deuren van de krappe appartementswoning waar Walesa met zijn vrouw Danuta en hun steeds groter wordende gezin verbleven. Ettelijke keren werd hij gevangen gezet door het regime. De omgang met dit onzekere en chaotische leven maakte Danuta tot de minstens zo sterke vrouw achter de sterke man Walesa.
Man of Hope vervolledigt een trilogie die in 1977 begon met MAN OF MARBLE en in 1981 een vervolg kreeg met MAN OF IRON (Gouden Palm Cannes).

Lech Walesa werd op 29 september 1943 geboren in Popowo, Polen. Hij was de mede-oprichter en leider van de vakbondsbeweging Solidarnosc. In augustus 1980 leidde hij staking op de scheepswerf in Gdansk. De communistische autoriteiten capituleerden en tekenden de Gdansk-overeenkomst op 31 augustus van datzelfde jaar. Tijdens de staat van beleg, uitgeroepen in december 1981, werd Lech Walesa in geïsoleerde gevangenschap geplaatst.
Met zijn vrouw Danuta, waarmee hij in 1969 trouwde, heeft hij acht kinderen. Toen hij de Nobelprijs voor de Vrede kreeg in 1983, was zij het die de prijs ging ophalen in Oslo en de volgende speech gaf:

“We desire peace – and that is why we have never resorted to
physical force. We crave for justice – and that is why we are so persistent in the struggle for our rights. We seek freedom of convictions – and that is why we have never attempted to enslave man’s conscience nor shall we ever attempt to do so.”

Gedurende de jaren die volgden, speelde hij een sleutelrol in de onderhandelingsgesprekken tussen de communistische partij en de oppositie. In 1990 werd hij gekozen tot president van Polen.

EU-media

Vanaf 5 maart 2015 is WAŁĘSA, MAN OF HOPE te zien in de filmtheaters:
varia

Vanaf 16 juni 2015 op DVD verkrijgbaar!

filmaffiche Walesa

Polen; 2013; kleur; 127 minuten; Dolby 5.1;
Pools, Italiaans gesproken; Nederlands ondertiteld.

Credits

Regisseur:
Acteurs: Robert Więckiewicz (Lech Wałęsa), Agnieszka Grochowska (Danuta Wałęsa), Zbigniew Zamachowski (Nawiślak), Cezary Kosínski (Majchrzak), Maria Rosaria Omaggio (Oriana Fallaci)
Productie: Michał Kwieciński
Camera: Paweł Edelmann
Muziek: Geluid: Jacek Hamela
Montage: Graźyna Gradón, Milenia Fiedler
Awards: Filmfestival Venetië, 2013: Pasinetti Award - Special Mention, voor Maria Rosaria Omaggio voor haar rol van Oriana Fallaci & Personal Prize voor A.Wajda, Chicago International Film festival 2013: Beste Acteur, Palm Springs International Film festival 2014: Beste Regisseur
Scenario: Janusz Głowacki

Over de regisseur:

Andrzej Wajda (Polen 1926) wordt beschouwd als de belangrijkste regisseur van de Poolse filmschool en uit het voormalige Oostblok. Hij volgde een opleiding aan de Nationale Film- en Theaterschool in Lodz en maakt sinds 1954 films. Tussen 1981 en 1989 maakte hij deel uit van de adviesraad van Solidarnosc en tussen 1989 en 1991 was hij senator van de republiek Polen.
In 2000 ontving hij een ere-Oscar.

Contact Film zal zijn eerste trilogie GENERATIE, KANAAL en AS EN DIAMANT op DVD uitbrengen.

Filmografie:

1955: GENERATION
1957: KANAL (o.a. Speciale Juryprijs Cannes)
1958: ASHES AND DIAMONDS (o.a. Fipresci-prijs Venetie 1959)
1959: LOTNA (Speed)
1960: INNOCENT SORCERERS
1961: SAMSON
1962: SIBERIAN LADY MACBETH
1962: LOVE AT TWENTY
1965: ASHES
1968: THE GATES TO PARADISE
1968: ROLY POLY
1969: EVERYTHING FOR SALE
1969: HUNTING FLIES
1970: BIRCH WOOD
1970: LANDSCAPE AFTER THE BATTLE
1972: PILAT AND THE OTHERS
1973: THE WEDDING
1975: PROMISED LAND (Oscarnominatie 1976)
1976: THE SHADOW LINE
1977: MAN OF MARBLE (Fipresci-prijs Cannes 1978)
1978: ROUGH TREATMENT (Prijs van de oecumenische jury Cannes 1979)
1979: THE MAIDS OF WILKO (Oscarnominatie 1980)
1980: THE ORCHESTRA CONDUCTOR
(Zilveren Beer Berlijn 1980)
1981: MAN OF IRON (Gouden Palm en prijs v.d. oecumenische jury Cannes 1981)
1983: DANTON
1983: EINE LIEBE IN DEUTSCHLAND
1986: A CHRONICLE OF AMOROUS INCIDENTS
1988: THE POSSESSED
1990: KORCZAK
1992: THE CROWNED-EAGLE RING
1994: NASTASJA
1995: HOLY WEEK (Zilveren Beer Berlijn 1995)
1996: MISS NOTHING
1998: PAN TADEUSZ
2002: REVENGE
2005: SOLIDARNOSC, SOLIDARNOSC…
2007: KATYN
2009: TATARAK
2013: WALESA, MAN OF HOPE

WAŁĘSA, MAN OF HOPE WAŁĘSA, MAN OF HOPE WAŁĘSA, MAN OF HOPE WAŁĘSA, MAN OF HOPE WAŁĘSA, MAN OF HOPE WAŁĘSA, MAN OF HOPE WAŁĘSA, MAN OF HOPE WAŁĘSA, MAN OF HOPE WAŁĘSA, MAN OF HOPE WAŁĘSA, MAN OF HOPE WAŁĘSA, MAN OF HOPE WAŁĘSA, MAN OF HOPE WAŁĘSA, MAN OF HOPE WAŁĘSA, MAN OF HOPE WAŁĘSA, MAN OF HOPE

De pers over WAŁĘSA, MAN OF HOPE

“Een ode aan solidariteit (…) Mochten de studenten in het Maagdenhuis het élan even kwijt zijn, loont het zeker de moeite om deze film te gaan zien.”
Trouw ****

“Eerbetoon aan Poolse volksheld en niet te intimideren hork (…) Er zijn minstens twee goede redenen om Walesa, man of Hope niet te missen.”
De Gelderlander ****

“Boeiend portret van Walesa en de transformatie van het communistische Polen. Een inspiratie voor toekomstige vrijheidsstrijders”
VPRO gids/Cinema.nl ****

“Het spat ervan af dat de drijvende kracht achter deze film passie is, dit is een verhaal dat vroeg of laat verteld moest worden.”
Cinemagazine ****

“Wajda schetst een mooi levendig tijdsbeeld met archiefmateriaal dat hij feilloos (soms bijna onzichtbaar) door scènes heen monteert.”
De Telegraaf ***½

“Hoofdrolspeler Robert Wieckiewicz geeft Walesa perfect gestalte. Met het hart gemaakt”
De Volkskrant ***
+ Interview met Andrzej Wajda en Lech Walesa

“Walesa, Man of Hope schetst op fraaie wijze een beeld van een tijdperk waarin onderdrukking de norm was en de rechten van individuen met voeten werden getreden.”
NRC Handelsblad ***

“Uit Walesa, man of Hope spreekt nostalgisch verlangen naar de tijd dat Polen verenigd was in de strijd tegen het communisme.”
Het Parool ***

“Monument voor Lech Walesa.”
AD ***

“Fraaie film eindigt op tijd.”
NRC Next ***

“Walesa, man of Hope is doortrokken van een nostalgisch verlangen naar de tijd dat vijanden en helden duidelijk te onderscheiden waren.”
De Filmkrant ***
+ Interview met Andrzej Wajda

“A movie with terrific force and irresistible storytelling gusto – and a first rate lead performance by Robert Wieckiewicz.”
(The Guardian)

“Wajda tracks Walesa’s career from shipyard worker to Nobel Prize winner, crafting an old-fashioned (in the best sense), at times stirring biopic that masterfully integrates an exceptional range of contempo footage.”
(Variety)

“The controversial figure of Lech Walesa, who rose from humble beginnings as an electrician in the shipyards of Gdansk to become the president of Poland, could aspire to no greater biographer than Andrzej Wajda.”
(Hollywood reporter)

“Andrzej Wajda seems unwilling to fade quietly into retirement. His fifty-fourth feature as director is a gripping biopic of a national and personal hero, humming with an infectiously rebellious energy that belies his advanced years.”
(Cine-vue.com)

0

Begin met typen en druk op enter om te zoeken