Weemoedig verhaal over ouder worden, verdwenen geliefdes, gemiste kansen en in het reine komen met het verleden. Een betoverend liefdesdrama van één van Portugal’s meest veelbelovende, jonge cineasten.

Miguel Gomes deelde zijn derde speelfilm op in twee delen. Het eerste deel speelt zich af in hedendaags Lissabon. Aurora, een temperamentvolle, flamboyante maar ook verbitterde oude dame, Santa, haar Kaapverdische huishoudster en Pilar, haar sociaal bewogen buurvrouw, wonen op dezelfde verdieping van een appartementencomplex. De oude dame brengt vooral veel tijd door in het casino waar ze al haar geld vergokt intussen haar grip op de realiteit verliezend. Ze wordt ernstig ziek, wordt opgenomen in het ziekenhuis en heeft nog één mysterieus verzoek aan Pilar en Santa: het zoeken naar Gian Luca Ventura, een man uit haar verre verleden van wiens bestaan niemand op de hoogte was. Ze komen hem op het spoor en Ventura vertelt hen over de gebeurtenissen van vijfitg jaar eerder. Ooit leidde Aurora een avontuurlijk bestaan vol romantische verwikkelingen in Mozambique, in de jaren ’60, toen nog een Portugese kolonie. Hier wordt de met een rijke landeigenaar getrouwde Aurora verliefd op de knappe avonturier Ventura. De beste vriend van haar man.
In het laatste uur van Tabu ontvouwt zich een ”zwijgend”,
melodrama aan de voet van Mount Tabu. We horen Ventura’s rustige voice-over, prachtig gelardeerd met (60-er jaren) muziek en de geluiden van de Afrikaanse natuur.

Vanaf 11 juli 2013 is TABU te zien in de filmtheaters.

Vanaf 29 november 2013 op DVD verkrijgbaar!

filmposter Tabu

Portugal/Duitsland/Brazilië; 2012; kleur; 113 minuten; kleur; 113 minuten; Dolby 5.1;
Portugees gesproken; Nederlands ondertiteld.

Credits

Regisseur:
Acteurs: Teresa Madruga, Laura Soveral, Ana Moreira, Henrique Espírito Santo, Carloto Cotta, Isabel Cardoso
Productie: Sandro Aguilar, Luis Urbano
Camera: Rui Poças
Scenario: Miguel Gomes

Over de regisseur:

Miguel Gomes (Lissabon, 1972) studeerde aan de Film en Theaterschool in Lissabon en werkte als journalist tussen 1996 en 2000. Hij maakte meerdere korte films en won prijzen op de festivals van Oberhausen, Belfort en Vila do Conde.
THE FACE YOU DESERVE (2004) was zijn eerste speelfilm. In 2008 werd OUR BELOVED MONTH OF AUGUST geselecteerd voor de Quinzaine des Realisateurs van het Filmfestival Cannes.
TABU, zijn derde speelfilm, werd geselecteerd voor de Competitie Berlinale 2012, en won daar de FIPRESCI-prijs.

TABU TABU TABU TABU TABU TABU TABU TABU TABU TABU TABU TABU

De pers over TABU

Een wonderlijk en surrealistisch doolhof in zwart-wit.
Het is een briljante vondst van Gomes om juist deze sprakeloze personages telkens weer fleurige jarenzestighits te laten playbacken. En zo weet het volstrekt unieke Tabu telkens weer te overrompelen en betoveren – mits je je door het gemoedelijke, zeg gerust nostalgische tempo laat meevoeren.
Volkskrant ****

Met het gebruik van het woord meesterwerk moet je spaarzaam zijn, maar Tabu is er een. Zowel een klassiek meesterwerk door z’n formalisme, stijl en beheersing, als een modern meesterwerk omdat de film speels is en vol zelfspot zit en niet vergeet dat politieke ernst af en toe een knipoog behoeft.
NRC *****

Tabu is vreemd, melancholisch en betoverend. Elke keer als je de film ziet, zie je een nieuwe film. Over liefde en verlies. Met een knipogende krokodil die ons naar film leert kijken.

Filmkrant *****

Voor wie dacht dat de Franse Oscarwinnaar ‘The Artist’ de ode aan de zwijgende zwart-wit film wel had vervolmaakt, heeft Gomes een geweldige verrassing in petto. Heerlijk om een filmmaker aan het werk te zien die denkt in beeld en geluid en via het thema van de herinnering (aan de cinema van weleer, en de koloniale tijd) een wervelende koortsdroom van een film tevoorschijn tovert.
TROUW ****

 

“Hoe je in het reine komt met het verleden en of plicht zwaarder weegt dan passie zijn vragen waaruit inmiddels elfendertigduizend boeken, songs en films zijn voortgevloeid. Maar zelden werden ze zo origineel en eigenzinnig verpakt als in dit Portugese liefdesdrama, dat ondanks zijn zwart-witretrolook, cinefiele knipogen en melancholische hart zeker niet alleen gefundenes fressen is voor rabiate arthousejunks.” (Knack Focus)

(…)“Tabu” is mighty weird. But it’s also surprisingly mesmerizing. Once Ventura starts spinning his yarn to Pilar and Santa, they can’t help but sit, in rapt silence, swept away by the emotion.
You probably will be, too.” (Washington Post)

“Portuguese director Miguel Gomes’ latest film moves through different styles and eras, and proves that shooting in black and white is as versatile as it ever was.” (New York Post)

“The latest feature from Portuguese auteur Miguel Gomes might look like a forbidding cinemathèque-type item. Actually, it’s a gem: gentle, eccentric, possessed of a distinctive sort of innocence – and also charming and funny.” (The Guardian)

0

Begin met typen en druk op enter om te zoeken