Ook in zijn nieuwste, en zoals hij zelf vorige jaar aankondigde misschien zijn laatste film, vraagt Tsai Ming-liang onze sympathie voor de eenzame en verloren zielen in een massieve Aziatische stadsconstructie. Een decor waar hij veel van zijn films situeert.
Een vader, Hsiao Kang, en zijn twee kinderen (gespeeld door het neefje en nichtje van de hoofdrolspeler) zwerven langs de randen van modern Taipei. Van de bossen en rivieren in de buitenwijken, naar de natgeregende straten van de stad. De vader, een alcoholist, verdient een mager loon als levend billboard voor een makelaar in luxe appartementen.
Als hij aan het werk is, lopen zijn zoon en dochter supermarkten en winkelcentra af op zoek naar kookdemonstraties waar ze gratis kunnen eten. Ze wassen zich in openbare toiletten en ’s nachts zoeken ze hun toevlucht in een verlaten gebouw. Hierin bevindt zich een hypnotiserende muurschildering waar de vader door geobsedeerd is. Op zijn verjaardag voegt een vrouw zich bij het drietal. Haar genegenheid voor de kinderen is duidelijk zichtbaar. Zou zij de sleutel zijn tot hun verleden?
Director’s Statement:
Er is geen verhaal om te vertellen.
Hsiao Kang is een ‘loser’ die als baan reclameborden in de lucht houdt. Hij rookt en doet zijn behoefte op straat. Straten die constant vol zijn met voertuigen en voetgangers.
De enige mensen in zijn leven zijn de twee kinderen. Ze eten, poetsen hun tanden en slapen samen. Ze hebben geen beschikking over elektriciteit of stromend water en slapen innig verstrengeld op dezelfde matras waarin ook een kool beschilderd als hoofd ligt.
De stad is verworden tot een dumpplaats voor zwerfhonden en de rivier is erg ver weg. Dan besluit hij zijn kinderen op een stormachtige avond mee te nemen voor een boottochtje.
De mensen die als levend reclamebord werken – een groeiend verschijnsel in de straten van Taipei – krijgen om de vijftig minuten een pauze van 10 minuten.
Daarin kunnen ze wat eten, drinken, roken en naar de wc gaan. Ze werken acht uur per dag en mogen niets anders doen dan het bord vasthouden. Ik heb sommigen horen mompelen, maar kon nooit verstaan wat ze zeiden.
Dus laat ik in mijn film Hsiao Kang het patriottische gedicht “Man Jiang Hong” van Yue Fei, de beroemde generaal uit de Song Dynastie, zingen. Deze Yue Fei verdedigde zijn land tegen de inval van de Jin stam. Het gedicht drukt zijn grote loyaliteit aan zijn vaderland uit en zijn frustraties over het falen van zijn missie.
Vanaf 20 november 2014 is STRAY DOGS (Jiao You) te zien in de filmtheaters.
Vanaf 4 augustus 2020 op DVD verkrijgbaar!