Deze zesde film van de Kazachstaanse regisseur Darezhan Omirbayev is een min of meer getrouwe bewerking van Dostojevski’s wereldberoemde roman Misdaad en Straf, een verhaal over de psychologie van het kwaad aan de hand van de morele neergang en loutering van student Rodion Romanovich Raskolnikov.

Omirbayev verplaatste de setting van het 19e-eeuwse Sint Petersburg naar het Kazachstaanse Alma-ata van nu.

De jonge filosofiestudent Ali ziet hoe post-Sovjet Kazachstan een maatschappij in verval is. Overal ziet hij lelijkheid en armoede. Zelf woont hij in een armoedige kelder die hij huurt van een oude dame. Geld om te eten heeft hij nauwelijks. Hij vraagt zich af of een daad van geweld morele duidelijkheid kan bieden. Een gedachte die versterkt wordt door zijn professor op de universiteit, die zonder enige vorm van gêne het sociaal-darwinisme als richtsnoer voor de Kazachstaanse maatschappij bepleit – ‘survival of the fittest’. Dit knoopt hij in zijn oren en bij wijze van ‘experiment’ vermoordt Ali de eigenaar van een klein winkeltje. Daarbij valt nog een slachtoffer: een vrouw die net de winkel binnenkomt. Hij neemt ook de inhoud van de kassa mee, geld dat hij geeft aan de familie van een dronken, aan lager wal geraakte dichter, ooit een bejubelde literaire ster in de Sovjet-tijd. De ontmoeting met diens mooie, dove dochter Saniya zal Ali’s leven veranderen.

Met ingehouden camerawerk, tempo en acteerwerk, schetst Omirbayev een vernietigend beeld van zijn vaderland – een land zonder morele ruggengraat.
O.a. genomineerd voor de Prix Un Certain Regard van het filmfestival van Cannes, 2012.

Vanaf 27 augustus 2015 is STOEDJENT te zien in de filmtheaters.

filmposter Stoedjent

Kazachstan; 2012; kleur; 92 minuten; Dolby 5.1;
Kazachs/Russisch gesproken; Nederlands ondertiteld.

Credits

Regisseur:
Acteurs: Nurlan Baitasov, Maya Serikbayeva, Edige Bolysbayev, Bakhytzhan Turdaliyeva.
Productie: Kazakhfilm
Camera: Boris Troshev
Muziek: Baurzhan Kuanyshev
Scenario: Darezhan Omirbayev, naar de roman Misdaad en Straf van Dostojevski

Over de regisseur:

Darezhan Omirbayev (1958, Uyuk, Kazachstan) studeerde toegepaste wiskunde. Daarna studeerde hij film aan het State Film Institute (VGIK) in Moskou. Hij was enkele jaren criticus voor het tijdschrift New Film. In 1991 won hij met zijn eerste speelfilm Kairat de FIPRESCI-prijs in Locarno. Killer werd bekroond met de juryprijs in de categorie Un Certain Regard in Cannes in 1998.

Killer en Jol (the road) zijn eveneens door Contact Film in Nederland uitgebracht.

Zhinzn/Life (1982, short), Shilde/July (1988, short), Kairat (1991), Kardiogramma/Cardiogram (1995), Tueur à gages/Killer (1998), Jol/The Road (2001), Digital Sam in Sam Saek 2006: Talk to Her (fragment About Love) (2006), Shuga/Chouga (2007), Stoedjent/Student (2012)

STOEDJENT STOEDJENT STOEDJENT STOEDJENT STOEDJENT STOEDJENT STOEDJENT STOEDJENT STOEDJENT STOEDJENT STOEDJENT STOEDJENT STOEDJENT STOEDJENT STOEDJENT STOEDJENT

De pers over STOEDJENT

“Set in modern-day Kazakhstan, where the quiet is broken only by brutishness, this classically shot and edited film is a spare yet entrancing tale drawn with precise strokes.”
New York Times

“There’s much to admire in the film’s elegantly classical tempo and the way Omirbayev achieves so much with so little.”
Variety

“The use of gorgeous spare wrapping for complex ideas is an inspired choice that keeps the entire project both accessible and stimulating.”
Screen International

“Darezhan Omirbaev’s sixth feature-whose unnamed, largely quiet protagonist lives in a poor area of Almaty, Kazakhstan-is a pedagogical film.”
Village Voice

0

Begin met typen en druk op enter om te zoeken