Het verhaal van een vrouw die met haar zoontje op de vlucht is voor hun gewelddadige echtgenoot/vader, wordt vakkundig en menselijk in beeld gebracht in Diego Lerman’s vierde speelfilm Refugiado.

De 7-jarige Matias komt thuis van een verjaardagsfeestje en treft zijn moeder Laura gewond aan, liggend op de vloer in gebroken glas. Zijn vader Fabian is vertrokken. Voor Laura, die zwanger is, is de maat vol, en halsoverkop vertrekken de twee naar een opvangcentrum. Matias heeft het daar naar zijn zin en sluit vriendschap met een meisje van zijn leeftijd. Maar zijn moeder vindt het op een gevangenis lijkende gebouw te benauwend en wil ergens anders een nieuw bestaan opbouwen. Ze vertrekken opnieuw, op zoek naar een veilige plek, dit keer op de hielen gezeten door Fabian, en de film wordt een kruising tussen een road-movie en een thriller.
Zonder geweld te tonen, of zelfs maar de man in beeld te brengen, weet Diego Lerman grote spanning op te roepen. Refugiado is gefilmd vanuit het standpunt van het jongetje dat uiteindelijk de afloop van de gebeurtenissen bepaalt: hij moet kiezen tussen zijn vader en zijn moeder. De jonge acteur Sebastian Ezequiel Molinaro geeft overtuigend en naturel gestalte aan Fabian, een kind dat meer gezien heeft dan goed voor hem is en het niet allemaal begrijpt. “Als je van haar houdt, waarom sla je haar dan?” vraagt hij zijn vader aan de telefoon.

In mooie composities, met schitterende fotografie en vol menselijkheid brengt Lerman een maatschappelijk probleem onder de aandacht dat nergens belerend wordt.

Vanaf 17 september 2015 is REFUGIADO te zien in de filmtheaters.

filmposter refugiado

Argentinië; 2014; kleur; 93 minuten; Dolby 5.1;
Spaans gesproken; Nederlands ondertiteld.

Credits

Regisseur:
Acteurs: Julieta Diaz, Sebastian Ezequiel Molinaro, Marta Lubos, Valentina Garcia Guerrero.
Productie: Campo Cine
Camera: Wojciech Staron
Muziek: Jose Villalobos
Montage: Alejandro Brodersohn
Scenario: Diego Lerman, Maria Meira
Sound-Design: Leandro de Lored

Over de regisseur:

Diego Lerman werd in 1976 in Buenos Aires geboren. In 2002 schrijft, produceert en regisseert hij zijn eerste speelfilm TAN DE REPENTE, die internationale prijzen won, waaronder het Zilveren Luipaard in Locarno. Na een aantal korte films en een documentaire, richtte hij in 2008 zijn eigen productiemaatschappij op, Campo Cine. Met de speelfilm LA MIRADA INVISIBLE won hij de Sundance NHK Award voor Latijns-Amerika, waarna de film werd geselecteerd voor de Director’s Fortnight (de “Quinzaine”) in Cannes 2010.

Alle films zijn door Contact Film uitgebracht:

TAN DE REPENTE (2002)
MIENTRAS TANTO (2006)
LA MIRADA INVISIBLE (2010)
REFUGIADO (2014)

Korte films, o.a.:
LA PRUEBA (1999)
LA GUERRA DE LOS GIMNASIOS (2005)

REFUGIADO REFUGIADO REFUGIADO REFUGIADO REFUGIADO REFUGIADO

De pers over REFUGIADO

“Op de vlucht voor een vader die nooit ver weg is (…) Mooi hoe Lerman aan Matias het laatste woord geeft.”
Trouw, 4 ****

“Beheerst en strak verteld drama over de botsing tussen kinderlijke onschuld en volwassen narigheid.”
De Volkskrant, 4 ****

“Subtiele maar huiveringwekkende thriller die nog lang nadreunt.”
Cinemagazine.nl/Consentido.nl, 4 ****

“Mooi geacteerd (…) Refugiado maakt de terreur heel voelbaar.”
De Filmkrant, 3½ ***

“Refugiado begint als een sociaal-realistisch drama, maar verandert gaandeweg in een thriller. Het levert nagelbijtende momenten op.”
Het Parool, 3 ***

“De puzzelstukjes worden met een gevoel van angst en onbehagen aan elkaar gesmeed, intiem en intens en versterkt door de band tussen moeder en kind.”
NRC Handelsblad, 3 ***
“Refugiado is poignant, admirably executed.”

The Hollywood Reporter

“Well-acted, steadily absorbing realist drama.”
Variety

“Diaz does an admirable job as the woman trying to keep body and soul together for long enough to find a safe haven for her and her child.”
Eye For Film

0

Begin met typen en druk op enter om te zoeken