Mystieke wijsheid en poëtische suggestie gaan hand in hand in deze onder Herzogiaanse omstandigheden in het Marokkaanse Atlasgebergte op beeldschoon 35mm gedraaide queeste: om de wens van een stervende sjeik te vervullen, moet een drietal mannen vrijwel onbegaanbare bergpassen en andere gevaren trotseren.

Grand Prix, Semaine de La critique, Cannes

Laxe trotseerde met cast en crew de ontberingen van het ruige Atlasgebergte in Marokko om op 35mm een spirituele western te draaien. Die verhaalt over een karavaan op weg naar de eeuwenoude stad Sijilmasa, waar een stervende sjeik begraven wil worden. Maar de dood wacht niet, en bang voor de wrede omstandigheden op de bergpassen laten zijn begeleiders hem achter. Alleen de twee schurken Ahmed en Said voelen zich geroepen de laatste wens van de sjeik te vervullen.
Als profetisch redder uit een parallelle, eigentijdser wereld, wordt Shakib (onweerstaanbaar enigmatisch gespeeld door Shakib ben Omar) uitgekozen om hen bij te staan tijdens de gevaarlijke reis. Een beeldschoon reisverslag en studie van een landschap, maar bovenal een spannende en mysterieuze parabel over de ongrijpbare krachten van geloof, kennis en lot.

 

EU-media

Vanaf 30 november 2017 is MIMOSAS te zien in de filmtheaters:
EYE Amsterdam; Rialto, Amsterdam; Filmhuis Den Haag; Filmtheater 't Hoogt, Utrecht; Filmhuis O42, Nijmegen; De Lieve Vrouw, Amersfoort; Focus Filmtheater, Arnhem; Lantaren-Venster, Rotterdam; Lumiere Cinema, Maastricht

Vanaf 23 april 2019 op DVD verkrijgbaar!

filmposter Mimosas

Spanje, Frankrijk, Qatar, Marokko; 2016; kleur; 96 minuten; Dolby 5.1;
Arabisch gesproken; Nederlands ondertiteld.

Credits

Regisseur:
Acteurs: Ahmed Hammoud, Shakib Ben Omar, Said Aagli, Ikram Anzouli, Ahmed El Othemani, Hamid Fardjad, Margarita Albores
Productie: Zeitun Films, LA PROD, Rouge International
Camera: Mauro Herce Mira
Montage: Cristóbal Fernández
Awards: Grand Prix, Semaine de la Critique Cannes 2016
Scenario: Oliver Laxe, Santiago Fillol
Sound-Design: Amanda Villavieja

Over de regisseur:

Oliver Laxe werd in 1982 in Parijs geboren als zoon van Spaans-Galicische emigranten. Hij studeerde film aan de Pompeu Fabra Universiteit in Barcelona voordat hij naar Londen vertrok om zijn eerste korte film Y las chimeneas decidieron escapar op te nemen. Zijn speelfilmdebuut You Are all Captains won de FIPRESCI Prijs in Cannes 2010. Zijn speelfilm Mimosas werd geselecteerd voor de Semaine de La critique, Cannes 2016, en won de Grand Prix.

MIMOSAS MIMOSAS MIMOSAS MIMOSAS MIMOSAS MIMOSAS MIMOSAS MIMOSAS MIMOSAS MIMOSAS MIMOSAS MIMOSAS MIMOSAS MIMOSAS MIMOSAS MIMOSAS MIMOSAS MIMOSAS MIMOSAS MIMOSAS MIMOSAS MIMOSAS MIMOSAS MIMOSAS MIMOSAS MIMOSAS

De pers over MIMOSAS

In Mimosas raakt een karavaan in het Atlas­gebergte in de problemen. Oliver Laxe’s islamitische western is als een voorportaal naar een spirituele wereld: ‘Cinema is een mysterie. Het is wat begint als het film maken eindigt.’
**** De Filmkrant
lees hier de recensie in De Filmkrant

Oogverblindend is het landschap dat de Spaanse regisseur Laxe op locatie in Marokko tevoorschijn tovert… een mystieke vertelling over geloof en lotsbestemming, waarin schitterende, eeuwenoude rotsformaties vanzelfsprekend de hoofdrol opeisen.
**** Trouw

een spirituele film die zichtbaar moet maken dat er achter de wereld die wij met onze ogen waarnemen een andere wereld leeft, ademt, vibreert
**** NRC

Schitterend gefilmde, kalme, raadselachtige odyssee over goed en kwaad, die door verschillende tijden of dimensies lijkt te trekken.
**** VPRO – Cinema.nl

De prachtige wijde shots van het Atlasgebergte, een collectie excentrieke eenlingen en religieuze ondertonen en meditaties op de Islam. Toch is Mimosas in die serieuze toon en filosofische tendensen veelal komisch en verfrissend.
**** filmvandaag
lees hier filmvandaag recensie

adembenemende beelden van het Atlasgebergte. Het camerawerk is oogstrelend, met vergezichten van bescheiden gestaltes in imposante landschappen. Muilezels die onwennig door de sneeuw struinen…, onbegaanbare rotsachtige en dorre hoogvlaktes … en woeste rivieren die het gesteente doormidden klieven.
***1/2 Cinemagazine.nl

Shot with non-professionals on location in the Atlas mountains, this dreamy, beautifully shot parable has been compared to Aguirre: The Wrath of God
The Guardian

The 35mm photography impresses, particularly in long shots of the characters trudging through the snow or — à la Aguirre, the Wrath of God — descending en masse from great heights.
Variety

Adventurous viewers are invited to take the road less travelled, and then some, in Mimosas, an enigmatic mountain odyssey by Morocco-based Spanish director Oliver Laxe.
Screen International

The land is glorious and forbidding and the soundtrack’s howling winds whip up and exacerbate the feeling of isolation, but onwards they plod.
Cinevue

0

Begin met typen en druk op enter om te zoeken