Jean-Charles Hue’s derde film, een schitterende mix van sociaal drama, film-noir en western, speelt zich af binnen een gemeenschap van reizigers in Noord-Frankrijk, de zogenaamde “Yeniche”.

De 18-jarige Jason Dorkel behoort tot een groep reizigers (kampers) in Noord-Frankrijk. Hij staat op het punt gedoopt te worden, als zijn halfbroer Fred terugkeert na vijftien jaar gevangenisstraf. Na het overlijden van hun vader, lang geleden, ging Fred, zelf nog een kind, uit stelen om brood op de plank te krijgen voor zijn familie. Hij werd opgepakt. Zijn terugkomst in het kamp wordt niet door alle bewoners toegejuicht. Het veroorzaakt onrust en achterdocht in de evangelische gemeenschap. Toch laat Jason zich ondanks waarschuwingen meeslepen door Fred. Samen met hun andere broer, de opvliegende, agressieve Mickaël, en hun diep-gelovige neef Moïse, gaan Fred en Jason op pad om een lading koper van de ‘gadjos’ te stelen. Wat begint als een spannend avontuur eindigt in een angstaanjagende joy-ride.

De filmtitel Mange tes Morts slaat op een oude, zeer beledigende Yeniche-uitdrukking, en betekent in feite ‘doe afstand van je voorouders’.
De Yeniche vormen het op twee na grootste nomadenvolk in Europa. Ze wonen voornamelijk in Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland, Wallonië en Noord-Frankrijk. Zelf beweren ze afstammelingen van de Kelten te zijn.

De Prix Jean Vigo dankt zijn naam aan de Franse filmpionier uit de jaren ’30 van de vorige eeuw die met zijn films als Zéro de Conduite en L’Atalante menig Frans filmmaker uit de Nouvelle Vague inspireerde. De prijs wordt ieder jaar toegekend aan een hedendaagse filmpionier met een onafhankelijke geest. De jury koos in 2014 voor Mange tes Morts vanwege “de snelle en energieke manier waarop een binnen de cinema onbekende gemeenschap in beeld wordt gevangen.”

Vanaf 2 april 2015 is MANGE TES MORTS te zien in de filmtheaters:
Amsterdam (Rialto), Den Haag-filmhuis, Utrecht-'t Hoogt, Nijmegen-Lux, Den Bosch-Verkade

Vanaf 6 augustus 2030 op DVD verkrijgbaar!

Frankrijk; 2014; zwart-wit; 98 minuten; Dolby 5.1;
Frans gesproken; Nederlands ondertiteld.

Credits

Regisseur:
Acteurs: Frédéric Dorkel, Jason François, Mickaël Dauber, Moïse Dorkel, Philippe Martin
Productie: Thierry Lounas Capricci
Camera: Jonathan Ricquebourg
Muziek: Vincent-Marie Bouvot
Montage: Isabelle Proust
Awards: Prix Jean Vigo 2014, Prix Henri Langlois 2015
Scenario: Jean-Charles Hue

Over de regisseur:

Jean-Charles Hue (1968) filmt sinds 2003 bij de Dorkels in Noord-Frankrijk maar hij kent ze al sinds zijn achttiende, toen hij op de kunstacademie zat. In 2009 maakte hij zijn eerste lange film Carne Viva, opgenomen in Tijuana.

2014: MANGE TES MORTS
2010: THE LORD’S RIDE
2009: CARNE VIVA
2008: Y’A PLUS D’OS (korte film)
2007: L’OEIL DE FRED (korte film)
2006: PITBULL CARNAVAL (korte film)

MANGE TES MORTS MANGE TES MORTS MANGE TES MORTS MANGE TES MORTS MANGE TES MORTS MANGE TES MORTS MANGE TES MORTS MANGE TES MORTS MANGE TES MORTS MANGE TES MORTS MANGE TES MORTS MANGE TES MORTS MANGE TES MORTS MANGE TES MORTS MANGE TES MORTS MANGE TES MORTS

De pers over MANGE TES MORTS

“Mange tes morts vangt het impulsieve karakter van zijn personages in een film die bijna explodeert van rauwe energie en vrijheidsdrang.”
Filmkrant

“A gritty Gallic noir set among the slang-spouting trailer park gypsies of Northern France are about the closest thing Europe may have to the gun crazy communities of America’s Deep South.”
The Hollywood Reporter

“A high-speed road chase that has the fury and energy of the early Mad Max movies.”
The Hollywood Reporter

“Fasten your seat-belt tightly, for what mange Tes Morts promises is one Hell of a journey across some very bumpy terrain.”
James Travers (frenchfilmsite.com)

“La revanche des voleurs de poules”
Le Monde

“Une poésie sauvage.”
Libération

“Film choc de Jean-Charles Hue.”
Télérama

“Avec Jason et Fred, les Yéniches crèvent l’écran (i.e. laten het scherm ontploffen.)”
L’Humanité

0

Begin met typen en druk op enter om te zoeken