Na te zijn afgewezen voor een baan in de Amerikaanse porno-industrie, besluit een jonge vrouw zonder geld te voet naar huis te gaan naar Rusland. Haar schijnbaar abnormale onderneming was eigenlijk geïnspireerd door de mysterieuze verdwijning van Lillian Alling in 1927. In dit boeiende Oostenrijkse drama, fictief maar toch geschoten als een documentaire, is het verhaal omgezet in een eigentijdse setting.  Een betoverende roadmovie die tegelijk een portret van het Amerikaanse materialisme is, gezien door de ogen van een vrouw, gespeeld door de fascinerende Patrycja Planik.

Director’s statement:
Het uitgangspunt voor onze film en onze reis was het verhaal van een Russische vrouw die in New York City woonde, en die op een dag op pad ging om terug te lopen naar haar thuisland. Het was slechts per ongeluk dat ze werd ontdekt door werklui in het Canadese boreale woud. Ondanks hun waarschuwingen vervolgde ze haar mars alleen naar de Beringstraat. Haar naam was Lillian Alling, het jaar was 1927. Tot op de dag van vandaag wordt ze nog steeds als vermist beschouwd. Haar vastberadenheid fascineerde me en het idee voor LILLIAN heeft me al 15 jaar gevolgd. De oorverdovende metropool New York, een ritselend maïsveld ergens in de Midwest en een eenzaam strand aan de Beringstraat … Als je deze drie plaatsen verbindt met een lijn, krijg je een idee van Lillian’s route. Stel je bovendien het abstracte idee van deze route voor, geprojecteerd op de wereldbol. Ik probeerde dit ‘satellietperspectief’ in gedachten te houden, zelfs tijdens het opnemen van de film. Als je je de situaties voorstelt die je kunt tegenkomen terwijl je door Noord-Amerika loopt, komen natuurlijk verhalen te binnen. Maar de film is in wezen het product van improvisatie en toeval. Er was geen script. Vanaf het begin was gepland dat toevallige ontmoetingen zouden worden opgenomen in de verhaallijn van de film en het verhaal zouden bepalen.

Vanaf 12 maart 2020 is LILLIAN te zien in de filmtheaters:
EYE Amsterdam - De Filmhallen Amsterdam - Filmhuis Den Haag - De Lieve Vrouw Amersfoort - Gigant Apeldoorn - Luxor Zutphen - en...

Oostenrijk; 2019; kleur; 128 minuten; Dolby 5.1;
Engels, Russisch, Chukchi gesproken; Nederlands ondertiteld.

Credits

Regisseur:
Acteurs: Patrycja Planik
Productie: Ulrich Seidl Film Produktion
Camera: Andreas Horvath
Muziek: Andreas Horvath
Montage: Michael Palm, Andreas Horvath
Awards: o.a. Haifa International Filmfestival: Beste Debuutfilm; Minsk International Filmfestival: FIPRESCI-prijs
Scenario: Andreas Horvath

Over de regisseur:

Andreas Horvath (Salzburg 1968) studeerde fotografie en multimedia-art. Hij is freelance fotograaf en filmmaker, publiceert fotoboeken en onafhankelijke films. Horvath’s documentaires hebben diverse awards gewonnen op internationale film festivals, zoals in Karlovy Vary.

Filmografie:  The Silence of Green (2002, short), This Ain’t No Heartland (2004), Views of a Retired Night Porter (2006), The Passion According to the Polish Community of Pruchnik (2009, short), Arab Attraction (2010), Postcard from Somova, Romania (2012, short), Earth’s Golden Playground (2013), Helmut Berger, Actor (2015), Lillian (speelfilm, 2019)

LILLIAN LILLIAN LILLIAN LILLIAN LILLIAN LILLIAN LILLIAN

De pers over LILLIAN

An enigmatic road movie – never was a term more descriptive – that is at once a portrait of female spirit and determination and a reflection on the loneliness at the heart of America today.
Hollywood Reporter

The kind of film that slips under the skin.
Screen International

0

Begin met typen en druk op enter om te zoeken