Prix Un Certain Regard Cannes 1993
Grand Prix Special Montreal 1997

Latcho Drom is een film zonder cast of dialoog. In muziek en dans vertelt Tony Gatlif (Algerije, 1948) het verhaal van zigeuners en hoe zij zich hebben verspreid vanuit India over het vasteland van Europa. Tegen de decors van soms adembenemende landschappen in achtereenvolgens India, Egypte, Turkije, Roemenië, Hongarije, Frankrijk en Spanje toont Latcho Drom (Safe Journey) hun marginale en vaak loodzware bestaan: want waar zigeuners ook neerstrijken, ze worden met minachting en haat onthaald door de bevolking. Soms zijn ze zo arm dat ze de winter hoog tussen de takken van de bomen door moeten brengen. Maar hoe treurig en uitzichtloos hun bestaan zich ook voordoet, wat hen over de hele breedtegraad van de wereld bindt is hun muziek: zwaar, melancholisch, maar altijd intens, uitbundig en opzwepend.

In de lange traditie waarin zigeunermuziek dwars over de grenzen van het continent heen van generatie op generatie is doorgegeven, is die muziek inmiddels even diep geworteld in de traditie van klank en ritme van het huidige land van vestiging. De boodschap van wat zij door alle tijden heen zingen is echter dezelfde. Latcho Drom is een tegelijkertijd kleurrijke als ook treurige kaleidoscopische muzikale optekening van de geschiedenis van een bijzondere cultuur. Die geschiedenis is nooit geboekstaafd. Een hard en meedogenloos opgejaagd en nomadisch bestaan heeft daar aan bijgedragen.

Het is de kracht en de verdienste van Tony Gatlif (Algiers 1948) met visueel verbluffende en muzikaal meeslepende films als Gadjo Dilo (1998), Exils (2004), Vengo (2000) en Transylvania (2007), dat die historie van een weerbarstig en bovenal authentiek volk niet voorgoed in de voetnoten van de geschiedenis verdwijnt.

Vanaf 3 december 2009 is LATCHO DROM te zien in de filmtheaters.

Vanaf 6 april 2011 op DVD verkrijgbaar!

Frankrijk; 1993; kleur; 103 minuten; Dolby 5.1;
geen dialoog gesproken;

Credits

Regisseur:

De pers over LATCHO DROM

‘Gatlif documenteert in zijn films met veel Schwung het marginale bestaan van zigeuners in [Azië en] Oost-Europa. Het is meeslepend exotisme waar je je wel aan over moet geven, jezelf ertegen verzetten heeft geen zin.’ (NRC)

‘It is a film so enchanting and well-conceived, that it might even break the hearts of those who hate gypsies.’

‘Music, roots and the restlessness of travel are key in Tony Gatlif’s major works, and Latcho Drom is perhaps his purest expression of these themes.’

0

Begin met typen en druk op enter om te zoeken