KING OF THE BELGIANS is een roadmovie waarin een ingedommelde Koning het leven – en zichzelf – ontdekt. Nicolas III is een eenzame ziel die al lang het gevoel heeft dat hij een verkeerd leven leidt. Hij vertrekt op staatsbezoek naar Istanbul waar een Britse cineast, Duncan Lloyd, in opdracht van het Paleis een documentaire maakt om het imago van de Koning op te poetsen.
Tijdens het bezoek komt plots het bericht dat Wallonië de onafhankelijkheid heeft verklaard. De Koning moet onmiddellijk terug om zijn koninkrijk te redden! Nog voor de Koning klaar is om te vertrekken, verstoort een krachtige zonnestorm alle telecommunicatie en vliegverkeer. De Koning en zijn entourage zitten vast in Istanbul. Erger nog, de Turkse veiligheidsdiensten moeten niets weten van hun voorstel om dan maar ter land terug te keren. Maar de Koning wil niet bij de pakken blijven zitten.Duncan Lloyd ruikt de kans van zijn leven en komt met een twijfelachtig plan op de proppen waarin bloemenjurkjes en Bulgaarse zangeressen figureren.
En zo begint hun undercover odyssee doorheen de Balkan, een tocht vol onverwachte ontmoetingen, onvoorziene dilemma’s en onverhoopte momenten van vreugde.

Voorpremieres:
18 mei: Filmschuur Haarlem
24 mei: Filmtheater Hilversum
25 mei, 21.00 uur: EYE Amsterdam: in aanwezigheid van de makers
26 mei: Filmhuis O42, Nijmegen: in aanwezigheid van de makers

Vanaf 25 mei 2017 is KING OF THE BELGIANS te zien in de filmtheaters:
EYE, Amsterdam; De Filmhallen, Amsterdam; Rialto Filmtheater, Amsterdam; Het Ketelhuis, Amsterdam; Filmhuis Den Haag; Filmtheater 't Hoogt, Utrecht; Filmhuis O42, Nijmegen; De Lieve Vrouw, Amersfoort; Groninger Forum, Groningen; Focus Filmtheater, Arnhem; Chasse Cinema, Breda; De Keizer, Deventer; Concordia Cinema, Enschede; The Movies, Dordrecht; Cinema Oostereiland, Hoorn; Cinema Enkhuizen; Slieker Film, Leeuwarden; Lumiere Cinema, Maastricht; Filmhuis Alkmaar; Filmtheater Hilversum; Filmschuur, Haarlem

filmposter King of the Belgians

België; 2016; kleur; 94 minuten; Dolby 5.1;
Frans, Engels, Nederlands, Bulgaars gesproken; Nederlands ondertiteld.

Credits

Regisseur: ,
Acteurs: Peter van den Begin, Lucie Debay, Titus de Voogdt
Productie: Bo films, Topkapi
Camera: Ton Peters
Montage: David Verdurme
Awards: KNF Award, IFFR 2017
Scenario: Brosens en Woodworth
Design/Set decoration: Sabina Christova
Kostuums: Eka Bichinashvili, Claudine Tychon
Sound-Design: Michel Schöpping, Pepijn Aben

Over de regisseur: ,

De uitbarsting van die IJslandse vulkaan lag aan de basis van het concept: laten we een – volstrekt fictieve – koning in Istanbul droppen, een natuurramp en een politieke crisis aanwakkeren en hem dan noodgedwongen ter land terug naar huis sturen. Incognito. Het resultaat is een onvoorziene reis van een onvoorbereid gezelschap vol onverwachte situaties. Een fish-out-of-water komedie dus. De uitdaging zat hem in de manier waarop we dit verhaal zouden vertellen. Het Paleis engageert de Britse cineast Duncan Lloyd om een promo-documentaire over de koning te draaien. Nicolas III is een eenzame ziel die zich door de orders van het protocol laat leiden en zich verder grotendeels stilhoudt. Door zijn onverwachte odyssee doorheen de Balkan begint hij echter zijn leven in vraag te stellen en na te denken over zijn plaats in het universum. Hij is per slot van rekening maar een mens. Maar ook een Koning. En wat moet hij hiermee in deze onzekere tijden waar leiderschap in vraag gesteld wordt? Lloyds camera is het subjectieve standpunt waaruit we deze zes buitengewone dagen in het leven van onze koning volgen. En wat te denken van België, een ingewikkeld landje dat zich specialiseert in surrealisme en compromissen? De tegenstellingen in ons koninkrijk en Europa’s steeds dieper wordende identiteitscrisis waren een bijkomende bron van inspiratie. Maar de politieke dimensie blijft nadrukkelijk ondergeschikt aan de innerlijke metamorfose van een koning die geniet van zijn anonimiteit – en zijn zintuiglijk ontwaken.

Omwille van de authenticiteit hebben wij de acteurs vaak laten improviseren. Sommige nevenpersonages spelen gewoon zichzelf. Bovendien hebben we het scenario chronologisch gedraaid, wat redelijk uitzonderlijk is. Ofschoon het verhaal steeds meer uit de hand loopt, wouden we het toch geloofwaardig houden. Het resultaat is KING OF THE BELGIANS, een roadmovie over een eigenzinnige koning die verloren loopt in de Balkan. JESSICA WOODWORTH & PETER BROSENS hebben beide een documentaire-achtergrond maar zijn het meest geprezen voor hun drie langspeelfilms, die ze samen schreven, regisseerden en produceerden: Khadak (Winnaar van de Leeuw van de Toekomst van Venetië in 2006), Altiplano (Semaine de la Critique van Cannes in 2009) en Het Vijfde Seizoen (Officiële Competitie van Venetië in 2012). Hun films werden op honderden festivals vertoond en wonnen tientallen prestigieuze prijzen. In 2006 kregen Peter en Jessica de Cultuurprijs voor Film van de Vlaamse Gemeenschap. King of the Belgians (Officiële Selectie van Venetië in 2016) is hun vierde langspeelfilm. Hun onafhankelijk productiehuis Bo Films is gevestigd in Gent.

KING OF THE BELGIANS KING OF THE BELGIANS KING OF THE BELGIANS KING OF THE BELGIANS KING OF THE BELGIANS KING OF THE BELGIANS KING OF THE BELGIANS KING OF THE BELGIANS KING OF THE BELGIANS KING OF THE BELGIANS KING OF THE BELGIANS KING OF THE BELGIANS KING OF THE BELGIANS KING OF THE BELGIANS KING OF THE BELGIANS

De pers over KING OF THE BELGIANS

King of The Belgians bevat enorm geestig absurdisme.
NRC ****

Prachtige roadmovie over een verscheurd België, Balkan en Europa
Volkskrant ****

Van den Begin excelleert als de timide Nicolas III
de Filmkrant ****

Cinemagazine.nl ****

Erg origineel. Een hilarische reis van de Belgische koning.
Filmtotaal.nl ****

een fantastische rol als de ietwat melancholieke koning
Gelderlander ****

Parool ****

0

Begin met typen en druk op enter om te zoeken