Het verhaal van de vijftiende-eeuwse heldin Jeanne d’Arc is al vele malen op film verteld, maar nooit zo excentriek en experimenteel als hier door Bruno Dumont. In de schurende musical Jeannette toonde Dumont al haar jeugdjaren en roeping door God. Deze opvolger, opnieuw geïnspireerd door de geschriften van de katholieke dichter Charles Péguy, draait om het einde van haar leven. Nadat ze het Franse leger tijdens de Honderdjarige Oorlog naar een zegetocht heeft geleid, volgt een proces waarin ze wordt beschuldigd van ketterij.

Dumonts minimalistische vertelling draait niet om de historische feiten, maar trekt ons Jeanne’s hoofd in. De Franse nationale heldin, die in werkelijkheid negentien was toen ze tot de brandstapel werd veroordeeld, wordt gespeeld door de twaalfjarige Lise Leplat Prudhomme, de jongste van de twee actrices die in Jeannette de titelrol speelden. Het zet de kinderlijke onschuld van Jeanne d’Arc des te sterker af tegen de starre striktheid van de groep oude mannen die over haar oordeelt.

Vanaf 14 april 2033 is JEANNE D’ARC te zien in de filmtheaters.

filmposter Jeanne d'arc

Frankrijk; 2019; kleur; 138 minuten; Dolby 5.1;
Frans gesproken; Nederlands ondertiteld.

Credits

Regisseur:
Acteurs: Lise Leplat Prudhomme, Jean-François Causeret, Daniel Dienne, Fabien Fenet, Fabrice Luchini, Robert Hanicotte, Yves Habert
Productie: 3B Productions
Camera: David Chambille
Muziek: Christophe
Montage: Bruno Dumont, Basile Belkhiri
Awards: Special Jury Award, Cannes 2019, Un Certain Regard
Scenario: Bruno Dumont
Sound-Design: Philippe Lecoeur

Over de regisseur:

Bruno DUMONT (1958, Frankrijk) maakte sinds 1986 zo’n veertig bedrijfs- en reclamefilms. In 1994 schreef hij scenario’s voor de documentaire televisieserie Arthur et les fusées en voor zijn korte fictiefilm Marie et Freddy, een voorstudie van La vie de Jésus (1997). Zijn L’humanité (1999) werd drievoudig bekroond in Cannes. Hij draaide Twentynine Palms (2003) in Amerika. Flandres (2006) kreeg de Grote Juryprijs in Cannes. Met P’tit Quinquin (2014) maakte hij een lange film die ook als miniserie op televisie werd vertoond.

Filmografie:
LA VIE DE JÉSUS – 1997
L’HUMANITÉ – 1999
TWENTYNINE PALMS – 2003
FLANDRES – 2006
HADEWIJCH – 2009
HORS SATAN – 2011
CAMILLE CLAUDEL 1915 – 2013
P’TIT QUINQUIN – 2014
MA LOUTE – 2016
JEANNETTE – 2017
JEANNE D’ARC – 2019

JEANNE D'ARC JEANNE D'ARC JEANNE D'ARC JEANNE D'ARC JEANNE D'ARC JEANNE D'ARC

De pers over JEANNE D’ARC

Dumont transforms the tale into a dialectical spectacle…
The New Yorker

Jeanne is the wiser, raspier relative to the spry and turbulent Jeannette…Dumont teaches us how to experience this quite verbose film: attendant to song, glances, visual patterns, and the animated body above all else.
Cinema Scope

 

0

Begin met typen en druk op enter om te zoeken