In de jaren 60 van de vorige eeuw woei er in het communistische Tsjechoslowakije een frisse wind, ook op het gebied van film. Ivan Passer, die veel werkte met Miloš Forman, was een van de regisseurs die in deze periode tot de Tsjechische New Wave gerekend werden, een vernieuwende beweging die zich had laten inspireren door de Franse Nouvelle Vague en de Amerikaanse Direct Cinema. In 1968 kwam aan de relatieve vrijheid een einde toen troepen van het Warschaupact de Praagse Lente bruut onderdrukten. Een jaar later emigreerde Passer naar de VS.

Bambas is cum laude afgestudeerd aan het conservatorium. Toch heeft hij geen carrière gemaakt en is in een kleine provincieplaats blijven hangen. Hij staat aan het hoofd van de muziekschool en begeleidt in zijn vrije tijd het plaatselijke amateur orkest. Bambas heeft in deze eenvoudige levenswijze een zekere rust en tevredenheid gevonden. Deze worden echter verstoord door de komst van zijn oude vriend en studiegenoot Peter en diens vriendin Stepa. Peter zal meewerken aan een uitvoering van Bambas’ orkest. Hij is beroepscellist in Praag. Bambas en Petr blikken terug op hun leven tot dan toe.

Ivan Passer is een filmpoëet, dat is het beste te zien aan twee dingen: aan zijn relatie tot muziek en de natuur.

Vanaf 12 december 2019 is INTIMNÍ OSVETLENÍ (INTIEME BELICHTING) te zien in de filmtheaters:
EYE Amsterdam - Rialto Filmtheater Amsterdam - Filmhuis Den Haag - Filmschuur Haarlem - LHC Utrecht - Lumiere Cinema Maastricht - Slieker Leeuwarden - Filmhuis O42 Nijmegen - en later in december/januari: Lantaren Venster Rotterdam - De Keizer Deventer - Cinema Middelburg - Lumen Delft

filmposter intieme belichting

Tsjechoslowakije; 1965; zwart-wit; 73 minuten; Tsjechisch gesproken; Nederlands ondertiteld.

Credits

Regisseur:
Acteurs: Vera Kresadlova, Jan Vostrcil, Karel Blazek, Zdenek Bezusek, Jaroslava Stedra
Camera: Josef Strecha, Miroslav Ondricek
Muziek: Oldrich Korte
Scenario: Jaroslav Papusek, Vaclav Sasek, Ivan Passer
Design/Set decoration: Karel Cerny

Over de regisseur:

Ivan Passer is een in 1933 in Tsjechoslowakije geboren filmregisseur en scenarioschrijver. Hij zat op kostschool, tegelijk met Milos Forman, Vaclav Havel en Jerzy Skolimowski. Zijn studie aan de Filmacademie van Praag (FAMU) maakte hij niet af.
Hij werd een belangrijke figuur in de Tsjechische New Wave van het midden van de jaren zestig; Passer werkte nauw samen met Miloš Forman aan veel van zijn films en regisseerde Intieme Belichting – zijn eerste speelfilm – in 1965.

INTIMNÍ OSVETLENÍ (INTIEME BELICHTING) INTIMNÍ OSVETLENÍ (INTIEME BELICHTING) INTIMNÍ OSVETLENÍ (INTIEME BELICHTING) INTIMNÍ OSVETLENÍ (INTIEME BELICHTING)

De pers over INTIMNÍ OSVETLENÍ (INTIEME BELICHTING)

0

Begin met typen en druk op enter om te zoeken