Na het plotseling overlijden van zijn vrouw, weet de goedmoedige caféhouder Henri niet zo goed wat hij moet doen. Als de zaak dan ook begint af te glijden, adviseert zijn dochter om een ‘witte vlinder’, een werknemer met een verstandelijke beperking, in te huren. Zo ontmoet Henri Rosette, een openhartige en vriendelijke jonge vrouw. Het tragi-komische HENRI is de tweede film van de Belgische regisseuse/actrice Yolande Moreau, bekend om haar (met een César bekroonde) titelrol in de film SÉRAPHINE van Martin Provost uit 2008.

De vijftigers Henri en Rita Salvatore runnen La Cantina, een klein café-restaurant in een provincieplaats. Hij kookt en is bezig met zijn postduiven, zij doet de bediening en staat achter de bar. Henri houdt wel van een pintje tijdens het werk, en erna, samen met zijn vrienden aan de toog, als de laatste klanten weg zijn en er een kaartje wordt gelegd. Rita gaat haar eigen gang, bezoekt hun dochter en kleinkind en leidt de zaak. ’s Nachts delen ze het bed, maar eigenlijk zijn ze van elkaar vervreemd: 30 jaar samen leven en werken heeft hun liefde doen slijten.
Dan sterft Rita aan een hersenbloeding. Henri’s leven staat op z’n kop. In zijn eentje kan hij de zaak en zijn verdriet niet aan. Op advies van zijn dochter neemt hij Rosette aan, een licht verstandelijk-gehandicapte jonge vrouw. Met haar jeugd, enthousiasme, nieuwsgierigheid en bijzondere kijk op de wereld brengt ze Henri weer ‘tot leven’.

Vanaf 6 februari 2014 is HENRI te zien in de filmtheaters.

Vanaf 13 mei 2014 op DVD verkrijgbaar!

Filmposter Henri

Frankrijk, België; 2013; kleur; 103 minuten; Dolby 5.1;
Frans gesproken; Nederlands ondertiteld.

Credits

Regisseur:
Acteurs: Pippo Delbono, Miss Ming, Jackie Berroyer, Simon André, Lio, Yolande Moreau
Productie: Christmas in July
Camera: Philippe Guilbert
Montage: Fabrice Rouaud
Sound-Design: Jean-Paul Bernard

Over de regisseur:

Actrice Yolande Moreau (Brussel 1953) heeft een groot aantal filmrollen op haar naam staan, o.a. in films van Agnes Varda (Sans Toit ni Loi), Benoit Délépine en Gustave Kervern (Louise-Michel // Mammuth), Jean-Pierre Jeunet (Le Fabuleux Destin d’Amélie Poulain // Micmacs à Tire-Larigot), François Ozon (Dans la Maison) en in Martin Provost’s veelbekroonde SÉRAPHINE.
Haar regiedebuut was de film Quand la Mer Monte (2004) die zij maakte met Gilles Porte.
In Henri speelt ze de rol van Tante Michèle.

HENRI HENRI HENRI HENRI HENRI HENRI HENRI HENRI HENRI HENRI HENRI HENRI HENRI HENRI HENRI

De pers over HENRI

“Moreau walks a fine line of credibility, in which she is balanced by the magnificent Delbono and Miss Ming again silently expressive as Rosette.”
(Screen International)

“Moreau approaches Rosette’s character with sensitivity and restraint, focusing on Ming’s lovely performance to describe what this challenged but capable young woman is thinking or feeling at any given moment, often without the benefit of dialogue.”
(Variety)

“A second outing as writer-director for ever-popular Belgian actress Yolande Moreau, a colorfully lively presence in French cinema for nearly three decades, it was warmly received as the closer of Director’s Fortnight at Cannes.”
(the Hollywood Reporter)

“Miss Ming is as appealing as she was in Mammuth, an able performer who has more than natural charm going for her.”
(Screen Daily)

0

Begin met typen en druk op enter om te zoeken