100 Miljoen Mensen
55 Dagen
3 Rivieren
1 Geloof
Faith Connections geeft een spectaculair beeld van verschillende soorten devotie tijdens één van ’s werelds meest bijzondere religieuze evenementen: de Kumbh Mela. Een spirituele reis in documentaire-vorm.

Het Kumbh Mela-festival (Kruikenfeest) is het grootste religieuze feest binnen het hindoeïsme en duurt anderhalve maand. Tijdens het feest trekken zo’n 100 miljoen Hindoe-pelgrims naar één van de heilige rivieren waarin zij vervolgens baden om hun zonden weg te wassen. Deze gebeurtenis vindt (gemiddeld) om de 3 jaar plaats. Het feest gaat afwisselend door op 4 plaatsen: in de Ganges bij Allahabad en bij Haridwar, in de Shipra bij de heilige stad Ujjain en in de Godavari bij Nashik. De hele cyclus duurt dus 12 jaar, en elk van die 4 steden ontvangt om de 12 jaar de Kumbh Mela.

De Indiase filmmaker Pan Nalin bezocht – op wens van zijn vader – de Kumbh Mela en ontdekte in de immense hoeveelheid reizigers bijzondere verhalen, die samen Faith Connections vormen. Nalin’s film wordt bevolkt door naakte, heilige mannen, koppige politiemannen, wanhopige pelgrims op zoek naar vermiste familieleden en zoekgeraakte kinderen, een ascetische yogi die een verlaten baby opvoedt, en een andere yogi die het nut van hasj-roken uitlegt: een methode om afstand van de wereld te doen. Maar geen van voornoemde personages is zo hartveroverend als de negenjarige Kishan Tiwari, een van huis weggelopen, tabak-kauwend boefje dat later gangsterleider wil worden. Op serieuzere momenten vertelt hij over zijn ambitie ooit een sadhoe, een heilige man, te zijn.

Deze persoonlijke verhalen worden vergezeld door prachtige beelden, vol mysterie: portretten van handen en (ver)gezichten en yogi-lichamen in houdingen die je voor onmogelijk zou houden. FAITH CONNECTIONS toont ons glimpen van levens vol van het streven in de nabijheid van God te zijn, en iedere glimp op zich blijft in je geheugen gegrift staan

Vanaf 12 juni 2014 is FAITH CONNECTIONS te zien in de filmtheaters.

Vanaf 21 oktober 2014 op DVD verkrijgbaar!

filmposter faith connections

Frankrijk, India; 2013; kleur; 122 minuten; Dolby 5.1;
Hindi gesproken; Nederlands ondertiteld.

Credits

Regisseur:
Productie: Raphaël Berdugo (Cité Films), Gaurav Dhingra, Pan Nalin, Virginie Lacombe
Camera: Anuj Dhawan, Swapnil Sonawane
Muziek: Cyril Morin
Montage: Julie Delord, Shreyas Baltangdy
Sound-Design: Satheesh PM

Over de regisseur:

Filmmaker en autodidact Pan Nalin werd geboren in een afgelegen dorpje in Gujarat, in het Noordwesten van India. Al op jonge leeftijd vertrok hij naar de stad Vadodara en studeerde aan de kunst- en designacademie. Na het maken van een viertal animatie- en korte films, kwam hij tot de conclusie dat het leven zelf de beste filmschool is.

Hij trok de Himalaya door en verzamelde ideeën voor verschillende films. Zijn eerste speelfilm, SAMSARA, was een groot succes. Met deze film won hij diverse internationale filmprijzen. Ook zijn lange documentaire Ayurveda: Art of Being viel in de prijzen en werd wereldwijd uitgebracht.

FILMOGRAPHY:
1991 The Khajuraho (short)
1993 The Tulkus
1994 The Nagas (documentary)
1995 The Doubt (short)
1996 Kaal
1997 The Devadasi (documentary)
1997 Eiffel Tower Trilogy: Height, Weight & Gravity (short)
1999 Amazing World India (documentary)
2001 Samsara
2001 Ayurveda: Art of Being (documentary)
2006 Valley of Flowers
2009 Echo of Eco (short)
2013 Faith Connections (documentary)

FAITH CONNECTIONS FAITH CONNECTIONS FAITH CONNECTIONS FAITH CONNECTIONS FAITH CONNECTIONS FAITH CONNECTIONS FAITH CONNECTIONS FAITH CONNECTIONS FAITH CONNECTIONS FAITH CONNECTIONS FAITH CONNECTIONS FAITH CONNECTIONS FAITH CONNECTIONS FAITH CONNECTIONS FAITH CONNECTIONS FAITH CONNECTIONS FAITH CONNECTIONS FAITH CONNECTIONS FAITH CONNECTIONS FAITH CONNECTIONS FAITH CONNECTIONS FAITH CONNECTIONS FAITH CONNECTIONS FAITH CONNECTIONS FAITH CONNECTIONS FAITH CONNECTIONS FAITH CONNECTIONS FAITH CONNECTIONS FAITH CONNECTIONS

De pers over FAITH CONNECTIONS

“Door imposante beelden van de menigte af te wisselen met intieme portretten, gidst Nalin de kijker soepel door de documentaire heen en verrast hij ‘m met bijzondere vertellingen.”
(Happinez, nr.4, juni 2014)

“Faith Connections is een kleine ‘culture shock”: er is veel herrie en stof, en je krijgt het gevoel dat je de miljoenen mensen die zich verzamelen stuk voor stuk in de ogen hebt gekeken.
(NRC ****)

“Faith Connections is een prachtig portret van een bijzonder indrukwekkende plek. De verbinding die de mensen door het geloof hebben is mooi en oprecht, net als de film.”
(Cinemagazine ****)

“Gelukkig verkiest Pan Nalin enkele portretten boven National Geographic-exotisme.”
(Volkskrant ***)

Filmkrant juni 2014
lees het interview met Pan Nalin

“With some stunning cinematography, and frequently moving stories, Faith Connections is an extremely interesting film.”
(The Film Reel)

“Nalin gives us a film filled with sadness and joy; with tenderness, devotion; with gentle humour and with incredible seriousness.  There are many, many people who come to the Kumbh Mela, many lives transformed, and many stories.  Nalin shares only a few with us, but oh, how interesting and inspiring they are, and to experience them is to understand what faith truly is, how it connects people in ways we might never have imagined, and that, in an uncertain world, miracles do sometimes happen.”
(Katherine Matthews – Bolly Spice.com)

0

Begin met typen en druk op enter om te zoeken