Met veel liefde gemaakte, ontroerende succesdocumentaire over een van de vele honderden Franse dorpsschooltjes, waar alle leerlingen in één klas passen.

In een dorpje in de Auvergne geeft Georges Lopez in zijn eentje les aan een klasje met dertien kinderen van vier tot twaalf jaar. Geduldig en liefdevol onderwijst hij deze verschillende kinderen met een verschillende leeftijd, karakter en niveau. Van de strenge winter tot aan de zomervakantie volgen we hun leerproces, afgewisseld met lyrische beelden van het veranderende landschap in deze dunbevolkte streek. Philibert filmde de kinderen ook thuis op de boerderij, als ze aan het werk zijn of op hun huiswerk zitten te zwoegen, al dan niet ‘geholpen’ door hun ouders. Het einde van de film is ook het einde van de loopbaan van de onderwijzer: hij gaat met pensioen en neemt geëmotioneerd afscheid.

Vanaf 27 maart 2003 is ETRE ET AVOIR te zien in de filmtheaters.

Vanaf 15 september 2004 op DVD verkrijgbaar!

filmposter etre et avoir

Frankrijk; 2002; kleur; 104 minuten; Dolby 5.1;
Frans gesproken; Nederlands ondertiteld.

Credits

Regisseur:
Acteurs: leraar Georges Lopez en de schoolkinderen van Saint-Etienne sur Usson (Puy-de-Dôme): Alizé, Axel, Guillaume, Jessie, Jojo, Johann, Jonathan, Julien, Laura, Létitia, Marie-Elisabeth, Nathalie en Olivier.
Productie: Maïa Films, Arte France Cinema, Les Films d'Ici, CNDP
Camera: Nicolas Philibert, Katell Djian, Laurent Didier
Muziek: Philippe Hersant
Montage: Nicolas Philibert
Sound-Design: Julien Cloquet

Over de regisseur:

Nicolas Philibert (1951) maakt sinds 1978 documentaires. Internationaal werd hij bekend met LE PAYS DES SOURDS (1992), gevolgd door UN ANIMAL, DES ANIMAUX (1994), LA MOINDRE DES CHOSES (1996) en QUI SAIT? (1998). Met ÊTRE ET AVOIR (2002) won hij de European Film Award 2002 voor Beste Documentaire.

ETRE ET AVOIR ETRE ET AVOIR ETRE ET AVOIR ETRE ET AVOIR ETRE ET AVOIR ETRE ET AVOIR

De pers over ETRE ET AVOIR

“hartveroverende film…schitterend portret van de voorbijglijdende tijd” (Volkskrant)

“tot tranen toe geroerd, weergaloos mooie, meesterlijke documentaire” (NRC)

“droom van een docu in de beste observerende, humanistische traditie (Trouw)

0

Begin met typen en druk op enter om te zoeken