Cigán speelt zich af in een door Roma bevolkt dorp in Oost Slowakije, dat voornamelijk uit bouwvallige huizen in een modderrijk dal bestaat. De veertienjarige Adam krijgt te horen dat zijn vader met messteken is omgebracht en langs de kant van de weg is gevonden. Zijn moeder besluit te hertrouwen met de onbetrouwbare Žigo. Deze gedraagt zich als de baas van de lokale misdaadorganisatie en wordt door Adam met argusogen gevolgd.

Terwijl Žigo pogingen doet de jongen bij zijn criminele activiteiten te betrekken tracht Adam uit te vinden wie zijn vader vermoorde. Ook doet hij aarzelende stappen op het pad van de liefde en wordt hij door de plaatselijke priester gestimuleerd in de sport en op het rechte pad te blijven. Het object van zijn verlangen, Julka, dreigt uitgehuwelijkt te worden aan een welgestelde Tsjech. Familieleden en enkele vrienden houden zich bezig met lijmsnuiven, diefstal, illegale houtkap en zelf wordt hij heen en weer geslingerd tussen zijn wens zich te ontwikkelen buiten zijn dorp en zijn verbondenheid met en zorg voor zijn gemeenschap.
De film schetst een realistisch beeld van de leefomstandigheden van Roma’s in Slowakije. Om de film zo authentiek mogelijk te maken, filmde Šulík op locatie, een mistroostig dorpje in Oost-Slowakije, en castte hij Roma’s die enkel het lokale dialect spreken. Met vreemde overgangen, komische en magisch-realistische intermezzo’s en de sfeervolle muziek van Vladimir Godar creëert Šulík een krachtig portret van een Roma-gemeenschap.

Vanaf 5 juli 2012 is CIGAN te zien in de filmtheaters.

Vanaf 8 januari 2013 op DVD verkrijgbaar!

DVD cIgan

Credits

Regisseur:

De pers over CIGAN

0

Begin met typen en druk op enter om te zoeken