De film BATTAGLIA DI ALGERI is gebaseerd op het boek ‘Souvenirs de la Bataille d’Alger’ van Saadi Yacef. Hij schreef dit propaganda-werk gedurende zijn gevangenschap. De schrijver is een van de voornaamste vormgevers van deze Algerijnse oorlog tegen de Franse koloniale bezetting, in de jaren 1954 tot 1962. Na de oorlog nam Yacef plaats in de regering van het onafhankelijke Algerije.
Hij co-produceerde de film van regisseur Gillo Pontecorvo en speelt een op zichzelf gebaseerd karakter in dit zwart-wit drama, dat nog regelmatig gebruikt wordt in militaire stafvergaderingen als voorbeeld van stadsguerrilla.

Begin juli 1962 werd de onafhankelijkheid erkend, maar Pontecorvo richt zich hier vooral op de jaren tussen 1954 en ’57. Vrijheidsstrijders organiseren zich in revolutionaire cellen in de casbah en trachten met hun guerrillastrijd de aanvallen van Franse paratroopers te weerstaan. De paratroopers proberen de leiders van de FLN (Front liberation national) te liquideren en de bevolking met geweld onder de duim te houden. Kolonisten doen net zo hard mee in dit gewelddadig racisme. Deze acties worden beantwoord met even grof geweld en gruweldaden van de vrijheidsstrijders.

De film richt zich op enkele hoofdpersonen; Ali la Pointe, een in de gevangenis geradicaliseerde crimineel die gerecruteerd wordt door de FLN, de commandant van de paratroopers Mathieu, de jonge boodschapper Petit Omar, een topfiguur van de FLN Larbi Ben M’hidi en drie wraakzuchtige vrouwelijke guerrilla’s Djamilia, Zohra en Hassiba.

Doordat de camera zich constant temidden van de actie en tussen de hoofdpersonen bevindt, krijgt de film een sterk documentair karakter. De kijker wordt door het strijdgewoel en de nauwe straatjes heen getrokken.

BATTAGLIA DI ALGERI werd onderscheiden met de Gouden Leeuw van het festival in Venetie en werd in twee verschillende jaargangen genomineerd voor een Oscar.

Vanaf 12 juli 2012 is BATTLE OF ALGIERS te zien in de filmtheaters.

Vanaf 11 december 2012 op DVD verkrijgbaar!

dvd filmposter battle of algiers

Algerije, Italie; 1966; zwart-wit; 121 minuten; Stereo;
Frans, Arabisch gesproken; Nederlands ondertiteld.

Credits

Regisseur:
Acteurs: Brahim Haggiag, Jean Martin, Saadi Yacef
Camera: Marcello Gatti
Muziek: Ennio Morricone, Gillo Pontecorvo
Awards: Gouden Leeuw Venetie
Scenario: Gillo Pontecorvo, Franco Solinas

Over de regisseur:

Regisseur Gillo Pontecorvo (1919-2006) begon zijn carrière als documentairemaker, maar werd wereldberoemd met de fictiefilms The Battle of Algiers (La battaglia di Algeri, 1966) en Burn! (Queimada, 1969, met Marlon Brando). The Battle of Algiers was van grote invloed op politici, maar ook op filmmakers. De film won in 1966 de Gouden Leeuw op het filmfestival van Venetië en werd genomineerd voor drie Oscars. Later werd het stiller rond Pontecorvo. In een documentaire uit 1992 verklaarde hij zijn geringe productie: ‘Ik begin wel aan nieuwe scenario’s, maar vroeg of laat duikt altijd de tragische vraag op: waarom moet deze film gemaakt worden? En dan stop ik er natuurlijk mee. Het is een karakterfout.’

BATTLE OF ALGIERS BATTLE OF ALGIERS BATTLE OF ALGIERS BATTLE OF ALGIERS BATTLE OF ALGIERS BATTLE OF ALGIERS BATTLE OF ALGIERS BATTLE OF ALGIERS BATTLE OF ALGIERS BATTLE OF ALGIERS BATTLE OF ALGIERS BATTLE OF ALGIERS BATTLE OF ALGIERS BATTLE OF ALGIERS

De pers over BATTLE OF ALGIERS

The Battle of Algiers oogt zo realistisch dat Pontecorvo de film aanvankelijk vooraf liet gaan door een waarschuwing dat in de film géén daadwerkelijk historisch filmmateriaal uit de oorlog is gebruikt. Tegelijkertijd liet de film ook genadeloos zien hoe effectief de quasiobjectieve filmstijl kan worden nagebootst van de documentaire, die zo een deel van zijn onschuld verloor.
NRC *****

‘The Battle of Algiers’ geldt als een van de mijlpalen in de filmgeschiedenis, en een van de beste films over het verzet tegen koloniale overheersing.
Koude rillingen aan het slot als het Algerijnse volk en masse in opstand komt, en in de straten van Algiers om vrijheid roept, en de gelijkenis met de recente Arabische opstanden zich opdringt.
TROUW *****

Release van het jaar – Volkskrant *****
De film van de Italiaanse regisseur Gillo Pontecorvo geldt als een onbetwist meesterwerk, maar anders dan veel klassiekers van gelijke status is hij weinig gezien. Alleen al daarom is het goed dat The Battle of Algiers weer in de bioscoop komt. Bovendien heeft Pontecorvo’s drama nog altijd niets aan zeggingskracht en betekenis ingeboet; het verhaal lijkt actueel als nooit tevoren.

0

Begin met typen en druk op enter om te zoeken