Het leven in de Colombiaanse jungle is zwaar voor de 13-jarige guerilla-strijdster Maria. ALIAS MARIA, over de oorlog tussen de FARC en het leger, is een film vanuit een ongewone perspectief.

Maria krijgt samen met drie andere kind-soldaten de opdracht om de pasgeboren baby van de commandant in veiligheid te brengen in een naburige stad. Niemand kent haar geheim: Maria is zwanger, en kinderen krijgen is uit den boze binnen de organisatie. Tijdens de missie komt haar geheim uit en om een gedwongen abortus te voorkomen, slaat Maria op de vlucht. Door Maria’s ogen zien we de vernietigende resultaten van Colombia’s gewapende conflict: steden en dorpen verwoest door brand en moordpartijen, boeren die vastzitten in de vuurlinie, ouders die hun kinderen kwijt zijn en kinderen die proberen zo normaal mogelijk op te groeien temidden van bloedbaden. Instinctief vindt Maria de kracht om een nieuw leven te gaan zoeken.

FARC:
De  Revolutionaire Strijdkrachten van Colombia  (Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia–Ejército del Pueblo,  FARC of  FARC-EP) is een communistische, revolutionaire en illegaal bewapende organisatie in  Colombia. Ze werd aan het begin van de Colombiaanse Burgeroorlog in1964-1966 gesticht als de militaire vleugel van de Colombiaanse communistische partij en is daarmee de oudste  guerillagroep in  Zuid-Amerika. Met een geschat aantal van 9.000 tot 15.000 leden, waarvan ongeveer 20 tot 30 procent jongeren onder de 18 jaar, was de FARC in 2005 aanwezig op 10 tot 15 procent van het Colombiaanse grondgebied, voornamelijk in de zuidoostelijke oerwouden en in de vlaktes aan de voet van de  Andes. Met 6.000 tot 8.000 leden nu, is wel duidelijk dat beweging in het eerste decennium van deze eeuw ongeveer is gehalveerd.

In haar begindagen was de FARC een ideologische guerrillabeweging, maar de groep raakte in de jaren  tachtig van de vorige eeuw betrokken bij de illegale drugshandel, waarna een officiële afsplitsing van de communistische partij plaatsvond. De FARC creëerde daarop een nieuwe politieke structuur onder de naam “Clandestiene Colombiaanse Communistische Partij”. De groepering wordt door de Colombiaanse regering, de VN, de  VS en de  EU beschouwd als een  terroristische organisatie.
De laatste jaren neemt de macht van de FARC af: er was in februari 2008 een massaal protest tegen de ontvoeringpraktijken van de FARC en kwamen drie van de zeven hoogste FARC-leiders om het leven. Verder lijken steeds meer FARC-rebellen zich over te geven. De FARC  rekruteert regelmatig kinderen, soms al vanaf 8 jaar, als soldaten en informanten. Zij worden mentaal gebroken door ze te dwingen een gevangene of een ontrouw lid van de FARC te vermoorden. Volgens Human Rights Watch zouden tot op heden 11.000 van de gerekruteerde strijders onder de 18 zijn. Leden die zich vrijwillig hebben aangesloten zijn vaak idealistisch (de Nederlandse Tanja Nijmeijer bijvoorbeeld) of op zoek naar een uitweg uit hun armoedige leven.
Geschat wordt dat er als gevolg van dit ruim 50 jaar durende conflict  220.000 mensen om het leven zijn gekomen en zijn 6 miljoen mensen ontheemd geraakt. In 2012 begonnen in Cuba de vredesonderhandelingen tussen de Colombiaanse regering en een FARC-delegatie, waarin ook Tanja Nijmeijer plaats nam. Een definitief vredesakkoord wordt in maart 2016 verwacht.

 

Vanaf 3 maart 2016 is ALIAS MARIA te zien in de filmtheaters:
Rialto, De Hallen, De Balie (Amsterdam), Filmhuis Den Haag, 'tHoogt (Utrecht), Lux (Nijmegen), Focus (Arnhem), De Lieve Vrouw (Amersfoort)

filmposter Alias Maria

Colombia, Argentinië, Frankrijk; 2015; kleur; 92 minuten; Dolby 5.1;
Spaans gesproken; Nederlands ondertiteld.

Credits

Regisseur:
Acteurs: Karen Torres, Carlos Clavijo, Erik Ruiz, Anderson Gómez, Lola Lagos
Productie: Rhayuela Cine s.a.
Camera: Sergio Ivan Castaño
Montage: Delfina Castagnino
Awards: Beste Film, Haifa International Filmfestival 2015
Scenario: Diego Vivanco
Sound-Design: Martin Grignaschi

Over de regisseur:

Jose Luis Rugeles (Bogotà 1968) maakt al geruime tijd reclamefilms en muziekvideo’s. Hij is mede-oprichter van de productiemaatschappij Rhayuela Films. Voor ALIAS MARIA interviewde hij gevluchte (of bevrijde) vrouwelijke guerillastrijders, die met de meest complexe oorlogssituaties te maken hadden: als kind, als teener en als (zwangere) vrouw. Sommige vrouwen sloten zich zelf aan bij de rebellen, vanuit idealisme, armoede of omdat het spannend leek; andere vrouwen werden door hun ouders als meisje meegegeven, gedwongen door de rebellen.
De film ALIAS MARIA maakt deel uit van een productieplatform dat verder bestaat uit een web-serie, de documentaire “Alias: Ginette” en diverse workshops voor kinderen.

2007 – El Dragòn de Comodo (short)
2010 – García (speelfilm)
2012 – El Laberinto (tv-serie)
2015 – ALIAS MARIA (speelfilm)

De pers over ALIAS MARIA

“Origineel en spannend.”
Volkskrant 4 ★★★★

“Een film die je wil laten kijken,”
NRC 3 ★★★

“Bizarre contrasten bij de vrouwen van de Farc.”
Trouw 3 ★★★

“Rugeles plaatst ons simpelweg naast de zwijgzame Maria en haar kameraden in de jungle.”
Het Parool 3 ★★★

“Mooi ingetogen.”
Cinemagazine.nl 4 ★★★★

“Maakt door zijn sobere toonzetting des te meer indruk.”
VPRO/Cinema.nl 4 ★★★

INTERVIEWS:

– DE FILMKRANT maart; interview met Jose Louis Rugeles (Joost Broeren)
– HET PAROOL: interview met Jose Luis Rugeles (Jos van der Burg)
– website: LA CHISPA.EU; interview met Jose Louis Rugeles (Mark Weenink)

“A tense thriller about a child soldier’s attempt to survive war and pregnancy in the jungle.”
Cinevue

” Maria is a powerful representation of hope for the future and Gracia demonstrates that this young generation has a chance of survival.”
HeyUguys

” A sobering social-issue movie set in a milieu so different from our own that it practically feels like science fiction.”
Variety

“Rugeles Gracia wants to bear witness — not just for María, but for all the girls whose names we don’t know.”
Screen Daily

0

Begin met typen en druk op enter om te zoeken