Het leven in de Colombiaanse jungle is zwaar voor de 13-jarige guerilla-strijdster Maria. ALIAS MARIA, over de oorlog tussen de FARC en het leger, is een film vanuit een ongewone perspectief.
Maria krijgt samen met drie andere kind-soldaten de opdracht om de pasgeboren baby van de commandant in veiligheid te brengen in een naburige stad. Niemand kent haar geheim: Maria is zwanger, en kinderen krijgen is uit den boze binnen de organisatie. Tijdens de missie komt haar geheim uit en om een gedwongen abortus te voorkomen, slaat Maria op de vlucht. Door Maria’s ogen zien we de vernietigende resultaten van Colombia’s gewapende conflict: steden en dorpen verwoest door brand en moordpartijen, boeren die vastzitten in de vuurlinie, ouders die hun kinderen kwijt zijn en kinderen die proberen zo normaal mogelijk op te groeien temidden van bloedbaden. Instinctief vindt Maria de kracht om een nieuw leven te gaan zoeken.
FARC:
De Revolutionaire Strijdkrachten van Colombia (Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia–Ejército del Pueblo, FARC of FARC-EP) is een communistische, revolutionaire en illegaal bewapende organisatie in Colombia. Ze werd aan het begin van de Colombiaanse Burgeroorlog in1964-1966 gesticht als de militaire vleugel van de Colombiaanse communistische partij en is daarmee de oudste guerillagroep in Zuid-Amerika. Met een geschat aantal van 9.000 tot 15.000 leden, waarvan ongeveer 20 tot 30 procent jongeren onder de 18 jaar, was de FARC in 2005 aanwezig op 10 tot 15 procent van het Colombiaanse grondgebied, voornamelijk in de zuidoostelijke oerwouden en in de vlaktes aan de voet van de Andes. Met 6.000 tot 8.000 leden nu, is wel duidelijk dat beweging in het eerste decennium van deze eeuw ongeveer is gehalveerd.
In haar begindagen was de FARC een ideologische guerrillabeweging, maar de groep raakte in de jaren tachtig van de vorige eeuw betrokken bij de illegale drugshandel, waarna een officiële afsplitsing van de communistische partij plaatsvond. De FARC creëerde daarop een nieuwe politieke structuur onder de naam “Clandestiene Colombiaanse Communistische Partij”. De groepering wordt door de Colombiaanse regering, de VN, de VS en de EU beschouwd als een terroristische organisatie.
De laatste jaren neemt de macht van de FARC af: er was in februari 2008 een massaal protest tegen de ontvoeringpraktijken van de FARC en kwamen drie van de zeven hoogste FARC-leiders om het leven. Verder lijken steeds meer FARC-rebellen zich over te geven. De FARC rekruteert regelmatig kinderen, soms al vanaf 8 jaar, als soldaten en informanten. Zij worden mentaal gebroken door ze te dwingen een gevangene of een ontrouw lid van de FARC te vermoorden. Volgens Human Rights Watch zouden tot op heden 11.000 van de gerekruteerde strijders onder de 18 zijn. Leden die zich vrijwillig hebben aangesloten zijn vaak idealistisch (de Nederlandse Tanja Nijmeijer bijvoorbeeld) of op zoek naar een uitweg uit hun armoedige leven.
Geschat wordt dat er als gevolg van dit ruim 50 jaar durende conflict 220.000 mensen om het leven zijn gekomen en zijn 6 miljoen mensen ontheemd geraakt. In 2012 begonnen in Cuba de vredesonderhandelingen tussen de Colombiaanse regering en een FARC-delegatie, waarin ook Tanja Nijmeijer plaats nam. Een definitief vredesakkoord wordt in maart 2016 verwacht.
Vanaf 3 maart 2016 is ALIAS MARIA te zien in de filmtheaters:
Rialto, De Hallen, De Balie (Amsterdam), Filmhuis Den Haag, 'tHoogt (Utrecht), Lux (Nijmegen), Focus (Arnhem), De Lieve Vrouw (Amersfoort)