Tres (3)
Uruguay; 2012; kleur; 16:9; Dolby SR 5.1; 122 minuten; DCP 2K; Spaans gesproken, Nederlands ondertiteld

Regie: Pablo Stoll Ward
Scenario: Pablo Stoll Ward, Gonzalo Delgado Galiana
Camera: Barbara Alvarez
Geluid: Daniel Yafalián
Montage: Fernando Epstein, Pablo Stoll Ward
Muziek: Sebastian del Muro Eiras, Reverb
Productie: Control Z films
Met: Humberto de Vargas, Sara Bessio, Anaclara Ferreyra Palfy, Néstor Guzzini, Matías Ganz.

Te zien vanaf: 17 januari 2013 in de Filmtheaters

Het Uruguayaanse film-duo Pablo Stoll Ward en Juan Pablo Rebella ontvingen wereldwijd veel lof voor hun debuutfilm 25 WATTS (2001) en diens opvolger, WHISKY (2004, ook door Contact Film gedistribueerd); hun geplande derde film, toepasselijk TRES (3) genaamd, moest worden uitgesteld vanwege het plotseling overlijden van Juan Pablo Rebella in 2006.
Pablo Stoll Ward ging aan de slag met het ontwikkelen van het originele film-idee, samen met scenarioschrijver Gonzalo Delgado Galiana. In TRES (3), een uitgebalanceerde mix van komedie en drama, zet Stoll de traditie van zijn samenwerking met Rebella voort. In zijn film over het leven van drie mensen met elkaar verbonden door een gedeeld verleden, voegt hij een extra dimensie toe: complexiteit en intimiteit.

De zestienjarige, puberende scholiere Ana woont bij haar gescheiden moeder Graciela. Ze leiden een geregeld leven, praten niet veel, en respecteren elkaar. Iedere avond kijken ze samen in hun pyama naar een soap-serie op televisie. De altijd drukke Graciela brengt veel tijd in het ziekenhuis door waar haar tante in coma ligt. In de wachtkamer beleeft ze een flirt met een man die opvallend veel weg heeft van haar ex.
Ana's hertrouwde vader, Rodolfo, een tandarts met een grote liefde voor voetbal en groene planten, voelt zich volkomen genegeerd door zijn nieuwe vrouw, die we overigens de gehele film niet te zien krijgen; haar aanwezigheid wordt alleen gesuggereerd aan de hand van de overvolle asbakken in hun huis.
Rodolfo besluit dat hij meer tijd wil doorbrengen met het gezin dat hij tien jaar daarvoor verliet. Net nu de twee vrouwen hun draai weer gevonden hebben - en Graciela een nieuwe man heeft ontmoet - begint Rodolfo onaangekondigd langs te komen. Hij is opeens geïnteresseerd in Ana's handbalwedstrijden en dwingt gezamenlijke etentjes af. Door ongevraagd karweitjes in huis aan te pakken en zelfs schilders aan het werk te zetten, verschaft hij zich weer toegang tot hun leven.

De onschuldig ogende Ana reageert op haar vader's herintrede met onberekenbaar en leugenachtig gedrag. Dit veroorzaakt grote verwarring bij haar vader, haar moeder en haar vriendje. Stoll creëert heerlijk absurde situaties om het gebrek aan communicatie en begrip tussen de drie personages te onderstrepen. Drie mensen die veroordeeld zijn tot hetzelfde, absurde lot: familie zijn.


Pablo Stoll Ward (Montevideo) studeerde aan de katholieke universiteit van Uruguay. Zijn samenwerking met Juan Pablo Rebella omvat 25 Watts (2001) en Whisky (2004), dat de FIPRESCI Prize van het Cannes Film Festival won. Zijn voorlaatste (tv)film was Hiroshima (2009).

BEKIJK DE TRAILER:
Tres (3)